شاید این سوال برای عموم،بسیار پیش آمده باشد که آیا نان سنتی بر نان صنعتی ارجحیت دارد؟برای پاسخگویی به این سوال ضروری است که نگاهی گذرا به نان سنتی و نان صنعتی داشته باشیم.
نان سنتی در ایران
آنچه که در ایران از نان سنتی یاد می شود گونه های اصلی پخت نان شناخته شده : همانند لواش ،تافتون، بربری ،سنگک و غیره می باشد که عموما قبل از ورود تکنولوژی مدرن به کشور، رایج بوده است.به عبارتی تاریخچه پخت اینگونه نانها ،که عموماً مسطح (یا به لاتین flat) می باشند، بیش از ، چند صد سال قدمت دارد .پخت این نانها که در روستا و شهرها رایج بوده است عموما با سوخت طبیعی ،شامل : هیزم، چوب ،خاشاک، بعضاً ضایعات گیاهی و حیوانی انجام می شده است.تنور های روستایی که هم اکنون بازمانده تنورهای با قدمت دیرینه است. ابتداً توسط هیزم یا موارد مشابه گرم می گردد پس از فروکش شدن شعله و خروج دود و گازهای احتراق، بدنه داخلی تنور تمیز می گردد و توسط شاطر، خمیر نان با ناوه به دیواره چسبانده می شود. تنور را ، بسته به ابعاد و ضخامت تنور و سنگینی خمیر می توان تا چندین بار با خمیر، پر و خالی کرد .ملاحظه می شود در این روش خمیر نان در مجاورت شعله و گاز های احتراقی قرار ندارد .به عبارتی نان در شرایط حرارت غیر مستقیم پخت می گردد.با استخراج نفت و رواج سوخت های فسیلی ،منبع حرارتی تنورهای ایرانی ، دچار تحول گردید . با رواج سوخت های فسیلی همچون نفت و گازوئیل، به کمک نصب شعله در کف تنور ،حرارت به طور پیوسته ایجاد می گردد . به عبارتی پخت نان در مجاورت شعله و گازهای احتراقی انجام می پذیرد . این حالت ، موسوم به پخت نان به روش حرارت مستقیم است.که نسبت به روش قبلی دارای معایبی است.با توجه به شدت بالای گرمای شعله، بدیهی است که قسمتی از خمیر نان بسوزد و قسمتی دیگر همچنان خمیر بماند، که هر کدام از این موارد، سلامت مصرف کننده را تهدید می کند .علاوه بر اینها ، رسوب آلاینده های گازهای احتراقی مزید بر علت می باشند که که بحث آن در این مقوله نمی گنجد.بنابراین به تحقیق ، می توان ادعا کرد پخت نانهای مسطح که در شهرهای ایران رایج است ، هرچند دارای ظاهری مشابه با نانهای قدیمی دارد ولیکن از لحاظ بهداشتی شرایط بسیار متفاوتی دارد.در چند دهه اخیر مهندسین سعی نمودند به کمک تکنولوژی ،همزمان با کاهش سختی کار در نانوایی ، سرعت تولید را نیز بالا ببرند. در دهه ۶۰ با معرفی دستگا ه های دوار ، موارد بالا تا حدی محقق گردید.ولی پدیده پخت نان در مجاورت شعله مورد غفلت قرار گرفت و کیفیت نان کاهش یافت.برای رفع معایب و آسیب های وارد شده به کیفیت نان ، روش حرارت غیر مستقیم مورد توجه طراحان قرار گرفت. شرکت صنایع پخت مشهد مفتخر است که برای اولین بار در ایران و دنیا با طراحی منحصر به فرد ، دستگاه پخت حرارت غیر مستقیم بتواند علاوه بر رفع آسیبهای متداول ، میزان مصرف سوخت ،را به یک سوم برساند.تولیدات متنوع این کارخانه با نشان استاندارد به ثبت بین المللی و صادرات به بیش از 42 کشور رسیده است .تنورهای ابداعی این کارخانه به نام دستگاه پرتابل جایگزین مناسبی برای تنورهای گلی و آجری قدیمی است.
نان صنعتی در ایران
با توجه به این که تا کنون تولید نان مسطح ایرانی در تیراژ بالا ، توسط کارخانجات صنعتی در بازار ایران رواج نیافته است و در مقابل ،صرفاً تولید نان های حجیم و نیمه حجیم توسط کارخانجات صنعتی تولید و عرضه می گردد. لذا برای عموم نان صنعتی با نان حجیم مترادف گردیده است.شرکت صنایع پخت مشهد مفتخر است با اختراع و ساخت گونه های مختلف دستگاه پخت ، تولید انواع نان سنتی ایرانی با حرارت غیر مستقیم ، در اشل صنعتی ارتقا دهد. به گونه ای که عملا تولید نان صنعتی از انحصار نان حجیم خارج گردید.بدین ترتیب با عرضه دستگاه های حرارت غیر مستقیم ، توسط شرکت صنایع پخت مشهد ، در گونه های مختلف ، عملا دستیابی به ، نان با کیفیت عالی، در اشل نانوایی تا کارخانجات صنعتی ، محقق گردیده است.